Marta Gómez / Anna Aluart i cedides (10/05/2013)- L’Associació Esplai Rabadà arriba als 25 anys i ho celebra amb una gran festa.

No en són massa les entitats que a través exclusivament del voluntariat tiren endavant durant tants anys, però n’hi ha. L’Associació Esplai Rabadà n’és un exemple i és que aquest 2013 celebra els seus 25 anys d’història. Es tracta d’una entitat significativa a la ciutat de Mataró per lluitar i defensar els drets i els deures de les persones amb discapacitats físiques i psíquiques. Van començar amb un esplai els dissabtes a la tarda i ara ja compten amb moltes més activitats durant l’any. Ells volen fer entendre a la ciutadania que pràcticament tot, també es pot fer amb gent discapacitada.

rabada 1

Qui és normal i qui no ho és? Qui marca la frontera, si és que n’hi ha? És clar que cada una de les persones som diferents. Podem ser físicament semblants, podem tenir pensament similars, o fins i tot compartir gustos i sentiments. Però el que és evident és que ningú és igual a ningú, ni fins i tot els bessons que han compartit durant nou mesos la mateixa placenta a la panxa de la mare. Tots i tothom acaba
essent diferent del del costat i d’aquest fet n’hem de ser molts conscients. I és que hi ha qui pateix discapacitats i sovint se senten una mica exclosos de la societat. A vegades no som conscients que som nosaltres mateixos qui els rebutgem, sovint perquè creiem que no poden fer el mateix que nosaltres.

L’Associació Esplai Rabadà precisament intenta que això no sigui així. Ells són els qui treballen diàriament -i sense ànim de lucre- perquè tot sigui absolutament habitual i comú en un esplai, activitats diverses, un casal o unes colònies. “Aconsegueixen que tot sigui normal”, explica la mare d’en Bernat, Anna Roig. En Bernat va entrar a l’Esplai quan tenia 11 anys, ara en té 24, i té una discapacitat psíquica i física. “Els monitors i monitores tenen la capacitat de fer que sigui normal anar a la neu, fer una comparsa per Carnestoltes o anar al cinema”, destaca Roig plenament satisfeta i concreta: “és un lloc on en Bernat hi va amb moltes ganes i en torna encara més content”.

Esplai i activitats

Tot va iniciar-se pensant en un esplai de dissabtes a la tarda, però l’evolució de l’associació i l’augment de nois i noies, va fer sorgir, anys més tard, les primeres colònies d’estiu i el primer casal d’estiu, així com també les colònies durant les festes de Setmana Santa.  Eren  12 els nens que van començar als anys vuitanta a participar de l’esplai, xifra que a l’actualitat ha pujat fins als 50 nois i noies.
En aquests moments, si d’una cosa n’està orgullosa l’Associació Esplai Rabadà és d’haver “aconseguit” mantenir-se “al llarg del temps” adaptant-se “sempre als canvis”, puntualitza la coordinadora.

Rabadà 3

Pocs recursos, mateix esperit

Tots sabem que la crisi econòmica ha arribat a tots els sectors. És d’aquesta manera com també ho ha fet en aquest. Són pocs els recursos amb els què compten en aquests moments, però tenen molt clar que  volen seguir pel mateix camí. “Ja fa uns anys que estem notant molt les retallades, afectant principalment al finançament de les activitats que duem a terme”, explica González que assegura que les famílies assumeixen les diferències i els ajuden en les noves campanyes econòmiques. La dura situació també va fer que haguessin de deixar de comptar durant una època amb el vehicle adaptat que tenien per a traslladar els nois. A la festa de celebració del 20è aniversari de l’Associació el van poder tornar a aconseguir.

Rabadà 4

25 espelmes aquest 2013

Tot i les dificultats dels darrers anys, l’Associació Esplai Rabadà ha arribat als 25 anys de la seva història. Ho afronten “amb molta il·lusió” i recorden que són “conscients del llarg camí que s’ha fet i el que queda per recórrer com a entitat de lleure per a persones amb discapacitat física i psíquica”, destaca la seva coordinadora. La gran festa serà aquest dissabte, dia 11 de maig, i en el què durant tot el dia s’organitzaran diferents activitats a la Plaça de darrera de l’Ajuntament de Mataró. Es vendran samarretes, bufs, calendaris i xapes, pastissos i coques i objectes i roba de segona mà. També hi haurà una tómbola, tallers de maquillatge, de sensibilització, de màscares, jocs infantis i un estenedor d’idees. Tot plegat ben amenitzat amb actuacions musicals, espectacles de percussió, espectacles infantils i un espectacle de dansa del ventre.
Una celebració que també comptarà amb una gran bufada d’espelmes entre tots i totes. Símbol, segurament, d’una llarga continuació de l’entitat que, sense ànim de lucre, lluita dia a dia per donar una vida més digna i amb més qualitat a totes les persones amb discapacitat.

FONT: Gómez, M i Aluart, A (10/05/2013). Aconsegueixen que tot sigui “normal”. Capgròs. Recuperat de: https://goo.gl/RaO2GR (1/02/2017)