Els nois de l’esplai Rabadà preparen les disfresses per participar a la rua, després que l’any passat la seva comparsa fos premiada amb un accèssit

La roba ampla de colors, els pantalons acampanats, les flors, els penjolls i les cintes lligades al front seran uns dels protagonistes del Carnestoltes d’enguany. I és que els nois i noies de l’esplai Rabadà incorporaran l’essència del moviment hippie a la Rua de Carnaval amb la seva comparsa, retornant la ciutat a la dècada dels seixanta per una tarda.

Aquest és el quart any consecutiu que els nois i els monitors de l’esplai Rabadà, entitat que treballa amb persones discapacitades, participen a la rua. L’any passat les seves disfresses de pirates van ser premiades pel jurat de la desfilada amb un accèssit, però, tal com assenyala Anna Moragas, coordinadora de l’esplai, l’objectiu no és guanyar cap guardó: “La nostra intenció és passar-nos-ho bé, però també tenim en compte que participar a la rua és una forma d’integrar-nos a la ciutat. No anem a guanyar però, si es dóna el cas, serà una doble victòria”, comenta.

Com cada any, els monitors van proposar el tema de la disfressa per aquest Carnaval. Segons Marta Ruiz, una altra de les coordinadores, tots els grups que es reuneixen els dissabtes a la tara a l’esplai hi van estar d’acord i es van engrescar de seguida amb la idea. “Fins i tot decorarem la nostra furgoneta amb flors i mirarem d’instal·lar-hi uns altaveus amb música per portar-la a la comparsa. Trobem que es diu molt amb l’estètica hippie”, explica Ruiz.

Falta una setmana per la rua i fa dos dissabtes que els nois, amb el suport dels monitors, treballen en les disfresses. Alguns grups han avançat més la feina que els altres. Els Picarols, les Pomes i els Marxosos ja han tenyit les teles dels seus ponxos de colors i avui dediquen la tarda a elaborar la decoració de la furgoneta: retallen fulls de paper de seda per simular els pètals i cada noi n’enganxa uns quants a la cartolina. La música els acompanya per fer la feina més entretinguda. Amb la Laia -una de les monitores- a la guitarra, se succeeixen diverses cançons populars que van des del Sol Solet fins a Stand By Me. A la sala del costat el grup de les Espurnes miren d’enllestir les disfresses, confeccionant la roba que afegiran als seus pantalons per imitar les campanes dels seixanta. Un cop acabada la feina, en Rogelio es posa la disfressa acabada per mostrar-la tot cofoi als seus companys. Els Bruixots, en canvi, encara no han posat les teles als cubells amb l’aigua i el tint, de manera que no es poden entretenir ni un moment.

Les famílies dels nois col·laboren en la confecció dels vestits, però també han ajudat les coordinadores a aconseguir el material per les disfresses: tela, collarets… “De fet només hem hagut de comprar els tints pels ponxos”, assegura Anna Moragas. Es tracta, doncs, d’unes disfresses sostenibles i, sobretot, senzilles de fer. “No hem dedicat més temps del compte a les disfresses perquè no volem cansar els nois”, explica Marta Ruiz.

Tot i que el procés d’elaboració dels vestits és prou divertit, on els nois i noies de l’esplai s’ho passen millor és a la desfilada. “A la rua són els protagonistes i veuen el resultat de tota la feina: hi van encantats”, comenta Anna Moragas. Enguany potser es divertiran més que mai, perquè durant el seu pas a la rua cantaran una cançó i tot. “Som els hippies de l’esplai Rabadà…”, comença la tonada. Els que vulguin descobrir la resta de la lletra s’hauran d’esperar fins dissabte 25 a la tarda, quan els nois del Rabadà passejaran el seu flower power pel Carnaval de Mataró.

FONT: Capgròs (24/02/2006). “Som els hippies de l’esplai Rabadà”. Capgròs. Recuperat de:  http://www.capgros.com/mataro/ciutat/som-els-hippies-de-l-esplai-rabada_108000_102.html (02/02/2017)