Alomà, X. (23/09/2005) – L’entitat no pot fer front al nou curs en la situació en la que es troba, amb una manca de recursos econòmics i tècnics.

L’esplai Rabadà podria no engegar les seves activitats aquest any. El seu equip de coordinació considera que l’entitat no pot fer front al pressupost de 36.000 euros que el nou curs exigeix, que inclou la contractació de personal administratiu. Aquests recursos facilitarien el funcionament d’aquesta associació sense ànim de lucre, ja que els seus responsables es troben desbordats pel gran nombre de persones amb discapacitat –un centenar- que l’esplai acull en aquests moments.

“Tal i com estem ara no podem seguir, perquè hem crescut molt en aquests vint anys de funcionament, i només amb les ganes i la il·lusió dels monitors no podem resistir”, explica Anna Moragas, coordinadora de l’entitat. “Sense més subvencions se’ns fa impossible tirar endavant”, afegeix Roser Cabanillas, una altra de les coordinadores. “Aquestes ajudes contribuirien a cobrir una part de la quantitat que necessitem per finançar les activitats de l’esplai, com les colònies de Setmana Santa i estiu, que són molt deficitàries, i també cobririen els sous dels administratius que hauríem de contractar per reorganitzar-nos”, puntualitza Moragas.

Per aquest motiu, els responsables de l’esplai han decidit que ara cal replantejar-se la situació de l’entitat i iniciar una sèrie de converses amb els ajuntaments de diverses poblacions de la comarca per tal de solicitar-los ajuda econòmica. El Rabadà és, tret d’un petit centre situat a Canet de Mar, l’única associació de tot el Maresme que ofereix els seus tallers i activitats lúdiques a persones amb dispacitat psíquica. “Rebem nanos de tota la comarca, però només l’ajuntament de Mataró, amb una partida d’uns 6000 euros per curs, i d’Argentona, amb uns 800 euros, col·laboren amb nosaltres econòmicament”, manifesta Moragas. A banda d’aquestes subvencions, les famílies sufraguen una part de les despeses de l’esplai amb el pagament d’una matrícula de 21 euros i una quota mensual de 4 euros.

Aquesta tarda l’equip de coordinació es reunirà amb Ivan Pera, regidor de Joventut i Esports, per aconseguir una major implicació de l’Ajuntament amb l’esplai. “Ens han dit que hi ha ganes, però volem veure si realment hi són”, comenta Moragas reticent. L’equip té previst reunir-se els propers mesos amb representants d’altres ajuntaments del Maresme, així com del Consell Comarcal i del Departament de Benestar i Família de la Generalitat.

Una necessitat, no pas un luxe

“Ens han denegat moltes ajudes perquè consideren l’esplai una entitat de lleure i, per tant, un luxe”, denuncia Roser Cabanillas. “Per als nanos aquest esplai és una necessitat, no pas un luxe”, afegeix. “L’estona que passen amb nosaltres és bàsica per a ells, perquè hi creen relacions d’amistat amb els seus iguals, però també és necessària per als pares: els dies que els seus fills estan de colònies ells poden oxigenar-se i descansar de l’esforç que comporta l’atenció que hi dediquen”, remarca Anna Moragas.

Moragas insisteix en la necessitat que existeixin associacions com l’esplai Rabadà: “Creiem que és un dret que les persones amb discapacitats puguin divertir-se: els que no les patim podem triar anar al cine o anar a sopar pel nostre propi peu, però ells no ho poden fer i nosaltres els oferim la possibilitat de passar una bona estona amb la seva colla d’amics”, manifesta. Cabanillas creu que els ajuntaments s’han de conscienciar més en aquest sentit: “No es valoren prou les entitats de lleure i és per això que els esplais ens trobem actualment en hores baixes”, conclou.

UN ESPLAI AMB HISTÒRIA

L’Esplai Rabadà és tota una referència pel que fa a grups de lleure per a disminuïts. De fet, la seva activitat va iniciar-se l’any 1987, en un petit local situat al carrer València, gràcies a l’empenta d’un grup de monitors molt compromesos. Aquest sentiment no s’ha apaivagat amb el pas dels anys, i encara avui moltes d’aquelles persones continuen col•laborant desinteressadament en el que ja és una gran família.

Fa quatre anys, el 2001, l’entitat va fer un pas de gegant amb el trasllat de les seves instal•lacions al local de la Muralla de Sant Llorenç (a la fotografia). Amb el nou espai, equipat amb tres àmplies sales, una habitació de massatges i una cuina, va obrir les portes a més participants que d’aquesta manera podien tenir accés a més activitats. El canvi ha afavorit que, dels dotze nois que hi estaven apuntats el 1987, s’hagi passat als 120 que hi ha actualment, guiats per 30 monitors voluntaris i repartits en tallers de dilluns a divendres (manualitats, piscina, expressió corporal, etc.) o el tradicional esplai de dissabte a la tarda.

La vocació de l’Esplai Rabadà és comarcal, ja que entretén i educa nens i nenes d’arreu del Maresme. Els participants tenen entre 6 i 60 anys. La filosofia de l’entitat preveu la creació i gestió de serveis per a la millora de la qualitat del temps lliure de les persones amb discapacitat psíquica. Des de l’esplai també es vetlla pels interessos dels nois i les noies en el seu lleure i es pretén potenciar les activitats de manera personalitzada. L’enriquiment, la integració, el desenvolupament individual i el dret a gaudir del temps lliure són altres vessants prioritàries. A banda de les activitats puntuals, l’esplai també organitza sortides de cap de setmana, colònies i un casal d’estiu. A més, cada 3 de desembre celebren el Dia del Discapacitat amb una festa amb activitats diverses. O. Fernández.

Font: Alomà, X. (23/09/2005). L’’Esplai Rabadà reclama ajuda econòmica a l’Administració. Capgròs. Recuperat de: http://www.capgros.com/ciutat/l-esplai-rabada-reclama-ajuda-economica-a-l-administracio_106220_102.html (02/02/2017)